Davids reseblogg

Tågbana för vuxna

Kategori: Gotland

Nu har det gått två veckor sedan det senaste inlägget, fy på mig igen.

Förra veckan var passarveckan. För er som undrar vad en passare gör (jag hade själv ingen aning) så är det dem som bygger kranar, dollyräls och andra manicker man inte tänker på förrän de saknas och allt känns som man ser historien genom ögonen på en snokande granntant.
Varje gång kameran följer en karaktär i sidled så är det en stackars passare som först har lagt räls och sedan med vattenpass (därav passare) jämnat ut varenda avvikelse tills rälsen är helt vågräta.

Något som kräver lite mer jobb men också blir galet snyggt är kranar. Allt man behöver är lite Meccano modell ryggskada och några tunga vikter så kan man sätta upp en kran var som helst. Det roligaste med kranar är dock att åka dem, det vill säga klamra sig fast vid kameran medan du åker sex meter upp mot skyn i en rasande fart.
Slutsats: passare är ett roligt men väldigt fysiskt tungt yrke.


Den här veckan har det varit produktionsövningar på morgon och kamerateori på eftermiddag. Det har varit långa dagar och vi har ofta inte slutat förrän runt sextiden. Men jag ska inte klaga, många slutar senare och har inte lika skoj som jag.
I början av veckan var det hederliga gamla DV-kameror som gällde för att testa vår fumlighet inför de goa grejorna: professionella kameror med utbytbara gluggar. Roligt att leka med riktiga prylar och resultatet blir skitsnyggt, men det är med viss försiktighet man skruvar loss optik som kostar som en bättre begagnad bil.

På torsdagen fick vi för första gången jobba hela klassen i samma grupp och jag fick rollen som regissör.
”Hjälp, hur fan ser man till att 12 personer får rätt information, gör det de ska och håller tidsgränsen?” tänkte jag som inte är känd för att skrika lungorna av mig. Tillsammans med Stefan som var A-foto planerade vi dagen innan alla de vinklar vi skulle ha på torsdagen, sedan tog vi med oss skådisarna och testade i praktiken (sen åt vi tårta, men det hör inte till saken).

I början av torsdagen var det lite Ragnarök, folk var inte säkra på vad de skulle göra och det var inte jag heller. Efter lite coachning av vår vackre lärare Kave fick jag lite koll och höjde rösten några decibel, därefter rullade det på och alla blev nöjda med resultatet. Slutet gott, allting gott.

Svartvitt

Kategori: Gotland

Ja, vad har hänt sen sist?
Förra veckan var det praktisk filmhistoria då vi byggde fenakistoskop, hålkameror och gjorde stereogram.
Utöver detta gjorde vi små stumfilmer som hade premiär idag i skolans biosal, vilket var något spännande eftersom jag äntligen fick utlopp för mina dramalustar som huvudrollen i detta mästerverk.
Alla dessa antika underhållningsformer kommer att finnas på utställning i ett fint rum med pappväggar under skolveckan så alla folkhögskolebarn kan droppa förbi om de känner fört.

Jag är för lat för att skriva ett långt inlägg eftersom jag är en sådan hemsk mänske nu för tiden.

Just det, vi hade tre rekvisita som var obligatoriska:
  • Gräsklippare
  • USB-minne
  • Blombukett
Här är filmen, bedöm själv om jag kan slå mig in på den blomstrande stumfilmsmarknaden.

Världspremiär

Kategori: Gotland

Hej hej!

Nu har jag varit stygg och inte uppdaterat denna vackra blogg som utlovat. Anledningen till detta är dock att jag har haft fullt upp med allsköns skoj så jag hoppas jag är förlåten för den här gången.

När jag nu har fått smaka på utbildningens två första veckor känner jag att jag har valt helt rätt. Första veckan var en uppstartsvecka då vi gjorde massa kul saker för att lära känna varann. Det var väldigt skönt att man redan kunde alla namnen och hade en strimma av kunskap om alla elva efter internatets spelkvällar.
Jag hade laddat ner några filmer [tillåtelse Paramount Pictures® Sverige] som motgift för tradiga butikspromenader och ensamma hemmakvällar, men problemet var snarare att hinna lägga sig innan nästa fullspäckade dag skulle börja.

Folket här är otroligt mysigt, det känns verkligen som man kan prata med vem som helst. I början var jag lite orolig över att det skulle vara helt andra typer av människor här än vad jag är van vid, men den enda egentliga skillnaden jag märkt av är den högre koncentrationen av conversedojor och iMacs.

Fantastiskt raukpanorama snott från Wikipedia.

Vi har hunnit med tre utflykter till Fårö1. Jag har varit där förut, men jag hade glömt hur fantastiskt fin ön är. Jag fick en snudd på religiös upplevelse när jag och fyra klasskompisar cyklade till Ryssnäset på öns södra spets och satt där kalkstenens vita bumlingar möter havet, galet fint. Med oss på cykelturen var Kalle, Fåröexperten som har enorma rekvisitasamlingar; filmskillz och en riktigt cool stil.
På en annan utflykt fick vi följa med Arne, en fotograf som har jobbat med Bergman, på olika inspelningsplatser runt på Fårö. Det kändes riktigt häftigt att förstå hur mycket film som gjorts på ön. Vid varje plats fick vi se någon scen som filmats där.
Den tredje utflykten var en teambildningdag på klassiskt skolmanér. Vi fick gå mellan olika stationer och som lag tävla i allt från sopsortering till viktuppskattning. Kanske inte lika spännande som övriga utflykter men vi hade i alla fall tur med vädret.


Förra helgen fick vi som första praktiska uppgift att i två lag ställa upp i Noomaraton, en filmtävling där man har 24 timmar på sig att göra en kortfilm som följer vissa kriterier. Vi jobbade hårt från manus på morgonen till redigering in på småtimmarna.
Igår visades de regionala bidragen upp på bio Roxy i Visby. Vinnarna i Gotlandsuttagningen får åka till finalen i Stockholm. Vi vann inte, men fick som första representanter från folkhögskolan komma upp på scenen och ta emot rosor för vår andraplacering i publikens pris. Det kändes gött.

Jag lägger upp filmen nedan så att alla kan njuta av vårt mästerverk.

 

1) Kuriosa: öns namn består av orden far, som i farväg eller farvatten, och ö. Namnet har alltså ingenting att göra med djuret får lamm.